تی عید مُوارَک(مبارک)
نقشه گردشگری راهنمای جواهرده
در ادامه مطلب
ادامه مطلب
http://loghmeh.ir/Image/News/2015/3/7928_635627610989425872_l.jpg
در زمان های گذشته یکی از خوراک های روزمره و شیرینی های جشن عروسی در زمان پاتختی و غیره تهیه نان خانگی با عنوان کِشتا بود که بر روی اجاق هیزمی و در داخل ماهی تابه تهیه می شد.
برای ارزان تر شدن و سریعتر آماده شدن تعدادی از اقلام ذیل قابل حذف کردن است.
مواد لازم کلبیج کشتا یا کلوبیج کشتا (شیرینی قدیمی شمالی) :
روغن جامد :150 گرم
روغن مایع : 200 گرم
دوغ محلی : 150 گرم
بیکنگ پودر : 2 تا 3 قاشق غذاخوری
نمک : یک قاشق چایخوری
خامه صبحانه : یک بسته
ماست : 800 گرم
تخم مرغ : 6 عدد
https://dc368.4shared.com/img/eDKkiXbsei/s24/15abc730538/_1394?async&rand=0.9145739517069623
https://dc694.4shared.com/img/EtSfPqhq/s24/1413fb1d8d0/Picture_576?async&rand=0.7065474689601046
سیب زمینی ترشی با نام انگلیسی Jerusalem artichoke و نامهای محلی شلغم شیرازی, یرآلماسى و قلقلاس شناخته میشود. سیبزمینی ترشی بهترین غذا برای افراد مبتلا به دیابت می باشد. سیبزمینی ترش با نام علمی(heliantus tuberosus) از راسته میناسانان و تیره کاسنیان و یا مرکبان (composite) است و ربطی به خانواده سیب زمینی (Solanaceae) ندارد. گیاهی علفی و دارای ساقهای به ارتفاع 5/۱ تا ۳ متراست. ساقه این گیاه راست وخشن میباشد. برگهای آن عموماً ساده، منفرد، نوک تیز و دارای کنارههای دندانه دار است.

http://www.hidoctor.ir/wp-content/uploads/2014/12/jerusalem-artichoke-100_2559.jpg

http://www.hidoctor.ir/wp-content/uploads/2014/12/artichokeNew_1803916c.jpg
ترکیبات شیمیایى سیب زمینی ترشی:
از نظر ترکیبات شیمیایى سیبزمینى ترشى داراى مقدار کمى ویتامین B و C و بازهاى پورین ، آرژنین، هیستیدین، بتائین، کولین و هماگلوتنین مىباشد.
هیدرات کربن موجود در غده سیب زمینی ترشی اینولین است و مقدار آن ۱۸- ۸درصد تغییر مىکند و علاوه بر گلوکوز و لوولوز مواد گلوکوفروکتوزان از سوکروز تا اینولین در سیب زمینی ترشی وجود دارند. هیدرات هاى کربن اصلى و عمده سیب زمینی ترشی "اینولین" و خویشاوند نزدیک آن "اینولید" مىباشند.
سیب زمینی ترش در شهرستان رامسر و حومه

http://sanekooh.ir/wp-content/uploads/2014/11/%D9%82%D9%81667.jpg

http://www.hidoctor.ir/wp-content/uploads/2014/12/jerusalem-artichokes-2.jpg
سیب زمینی های کج و کوله که در میادین میوه و تره بار و یا در میوه فروشی ها وجود دارد سیب زمینی ترشی است که اصلآ ربطی به خانواده سیب زمینی (Solanaceae) ندارد. نام محلی آن در شهرستان رامسر و شرق گیلان"گلارمسی" و یا " گلارمیسی" است. در استان گیلان به آن " یار مسی ، یار مسکی” و در مازندران و تنکابن به آن " بِنه سِه" ((Bene seمیگویند. این گیاه بیشتر در نواحی کوهپایهای و روستاهای ییلاقی و اشکورات رامسر و رودسر در بهارکشت می شود و غدّه آن در پاییز مصرف خوراکی دارد.
از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى غده آن کمى گرم است. براى چاق شدن خوب است و محرّک نیروى جنسى مىباشد، براى سرفه و خشونت سینه نیز نافع مىباشد. از غده های ریشه ای این گیاه در تهیه سالاد، ترشی و به همراه کلم و هویج و غیره در تهیه انواع شور استفاده می شود. خام و پخته آن مورد مصرف غذایی دارد و برای مبتلایان به دیابت، رفع خلط و سرماخوردگی، درمان زخم روده و معده بسیار نافع است.
منبع:
1-وبلاگ سنه کوه
2- فرهنگ لغات مازندرانی
https://tabarestan.ir/dictionary/viewName/5368-%D8%A8%D9%86%D9%87%20%D8%B3%D9%87
https://dc738.4shared.com/img/uHGuaGQCba/s24/15519a7df40/IMG_9378?async&rand=0.7509347368576734
برنامه رادیو جواهرده- شماره سی و دوم
بهار نو
خواننده:ناصر مسعودی
دانلود آهنگ نو بهار (گیلکی) - 4.04 مگابایت
