
http://www.asriran.com/files/fa/news_albums/436774/6003/resized/resized_534347_968.jpg
در گیلکی رامسری به گاوآهن برای شخم زدن زمین "گاجمه" و همچنین به افراد ساده لوح و زبان نفهم نیز گفته می شود.
جَت(جُد) نیز عبارت است از تکه چوبی بلند است که به گاجمه وصل شده و بر روی دوش اسب و یا گاو نر کاری (اغلب دو گاو نر و در اصطلاح گیلکی رامسری، دو کاره ورزا) گذاشته تا آن را کشیده و زمین را شخم بزنند.
بکار ورزای بکار ورزا تی شوشان گل اناره
دعا بوکون تی صاحاب یار بگیره یار بگیره
تی شاخان نوک طلا بگیره

https://storage.jajiga.com/mag/2023/04/%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%87%D8%B1%D8%AF%D9%87.%D9%BE.jpg

https://s34.picofile.com/file/8487347534/%D9%86%D9%85%DA%A9_%DA%A9%D8%A7%D8%B1.jpg
کوزه گران زحمت کش دیار سخت سر با کمترین امکانات و با استفاده از وسایل ساده نسبت به تهیه ادوات و ظروف آشپزخانه نظیر کوزه ماست، کادج، کَلا(کوزه بزرگ) و نمک کار و غیره از نوعی خاک رس اقدام می کردند. کوزه گرها در فصل کوچ بهاره نیز همراه مردم سخت سر از قشلاق به ییلاق مهاجرت کرده و در آنجا به خلق آثار و هنر دست خود می پرداختند. هنوز هم در خانه رامسری ها نمونه ای از این آثار ارزشمند وجود دارند. در شهرستان رامسر خانواده های کوزه گر، لپاسر کوزه گر و خمیری در مناطقی نظیر کوزه گرمحله و خُمِر محله سکونت دارند.
یکی دیگر از صنایع دستی و از پر مصرف ترین سفال ها در شمال کشور، نمکیار سفالی، به نام های نمکار، نمکیار، نمدیار در استان گیلان و در لهجه گیلکی رامسر"نمک کار" معروف بوده است که از آن برای سابیدن و پوره کردن سبزی، گردو، انار، گوجه سبز و… استفاده می کنند. شیوه کار بدین صورت است که در ابتدا مواد غذایی را به وسیله چاقو خرد کرده و سپس درون نمکیار سفالی قرار می دهیم و به کمک یک سنگ مخصوص بیضی شکل به نام مشته سنگ یا سوسنگ (یا هرنوع سنگ دیگری) و در شهرستان رامسر بنام سرسنگ با مچ دست، سعی می کنیم تا با سابیدن مواد غذایی از خاصیت این ظروف سفالی استفاده کنیم.
هلی دشکن یا خولی دشکن (مخلوط آلوچه، سرکه، سبزی های محلی و کاهو) و یا دِلار(تشکیل شده، از سبزی های معطر محلی مثل چوچاق و خالواش و سبزی های معطری مثل نعناع و گشنیز که در تهران به آن نمک سبز گفته می شود) که یکی از دسرهای خوشمزه استان گیلان و مازندران است به وسیله این نمکیار سفالی تهیه می شود.
همچنین برای تهیه چاشنی غداها (در لهجه گیلکی رامسری "بویا") انواع غذاهای محلی نظیر: هلوآب(نوعی خورشت محلی با ترش واش و چوچاق)، دوآب(خورشت کشک به همراه سیر و قورمه گوشت) و فسنجان، بادمجان کباب و… می توانید از این ظرف سفالی استفاده کنید.
https://s34.picofile.com/file/8487311718/%D9%85%D8%B3%D8%AC%D8%AF_%D8%A2%D8%AF%DB%8C%D9%86%D9%874.jpg

