خوروش های محلی پنجشنبه بیست و پنجم فروردین ۱۳۹۰ 4:0
در هر منطقه از ایران عزیز ما شاهد هنرنمایی کدبانوهای ایرانی  هستیم. با استفاده از گیاهان و غذاهای موجود در منطقه و در سایه همت و تلاش زنان روستایی برای تولید محصولات خوراکی خود و سلامتی خانواده زحمات زیادی را متحمل می شوند.

 

در هر سال با شروع فصل بهار و آب شدن برف ها ی زمستان زنان روستایی در گروه های دو تا چند نفری به کوههای اطراف جواهرده رفته و تره چینی از کوه های جواهرده رامسر را آغاز می کردند. در طول راه و در هنگام تره چینی نیز یک نفر شروع به ترانه خواندن می نمود و بقیه را به این کار تشویق می نمود.

داستانهای زیادی نیز از حمله خرس ها و سایر درندگان به این زن ها و اسیر شدن آنها در افواه مردم محلی وجود دارد که بی شباهت به افسانه نیست. بهرحال با چیدن انواع تره کوهی نظیر تیجه، کولک و .... علاوه بر استفاده در خورش های محلی برای خانواده خود مازاد آن را فروخته و از این راه کسب درآمد می نمودند. امروزه از هنرنمایی زنان روستایی  سبزی کاری و فروش آنها به همسایه ها و مسافران است که با نام ییلاق تره مشتریان زیادی نیز دارند.

از گیاهانی نظیر ترش واش،برگهای گزنه، شی شاق(چوچاغ) و ... نیزدر تهیه خورشتهای معطر و پر از خواص دارویی و اغلب بدون استفاده از گوشت گوسفند و مرغ نیزاستفاده می شود.

تعدادی از این خوروش ها را در ذیل نام می بریم:

1- پُتُرو

خوروشتی با استفاده از گزنه + اِشبِل(تخمک ماهی ماده) + سیر

2- دوباره پاچ

خوروشتی با استفاده از برگ خشخاش(کوکِنار) پخته و ساییده شده+ مغز گردو + رُب انار

3- کال تَرِه

خوروشتی با استفاده از اسفناج ساییده شده و پیاز+مغز گردو+ رُب انار

4- گزنه تَره

برگهای گزنه خرد شده + تخم مرغ

5- گزنه پُلا

برگهای گزنه را چیده و بجای سبزی در سبزی پلو از گزنه استفاده می شود.

6- کلم تره

کلم خردشده+ پیاز را پخته و کمی نمک  می زنند.

7- چُنگُل تره

 چغندر را پخته و با کمک سیر  و ادویه جات  پخته و سپس مصرف می کنند.

8- کُچُر

مخلوط کشمش (سیاه و زرد)و تخم مرغ را در روغن سرخ کرده و تفت می دهند . بسیار شیرین و انرژی زا است .غذای خوبی برای زمستان است.

9- دو آب (نوعی آش کشک)

با استفاده از چند نوع سبزی محلی و کشک ساییده شده و کمی گوشت قُرمِه شده غذای پرانرژی در فصل زمستان تهیه می شود.

10- هلو آب

با کمک سبزی های معطر و تخم مرغ و گوشت مرغ (یا جوجه کبابی(تُشنِه)

11- ترش تره(پلاسر تره)

با استفاده از سبزی های محلی و تخم مرغ + سیر

12-  پنیر مرغانه(پیتزای محلی)

پنیر را با تخم مرغ در روغن سرخ کرده و سپس آن را مصرف می کنند .

و ........ ادامه دارد

 سر فزون:

هر خوروشی که به راحتی تهیه شده و برای تکمیل شدن خوروش های دیگر به کار می رود نظیر سرخ کردن سیب زمینی به همراه آش کشک(دو آب).

چنانچه به هنر آشپزی با سبزی های کوهی و محلی علاقمند بوده  و خواهان خوردن خوروش های محلی هستید

حتما سری به جواهرده رامسر بزنید.

نوشته شده توسط محمد ولی تکاسی  | لینک ثابت |