


در هر سال با شروع فصل بهار و آب شدن برف ها ی زمستان زنان روستایی در گروه های دو تا چند نفری به کوههای اطراف جواهرده رفته و تره چینی از کوه های جواهرده رامسر را آغاز می کردند. در طول راه و در هنگام تره چینی نیز یک نفر شروع به ترانه خواندن می نمود و بقیه را به این کار تشویق می نمود.
داستانهای زیادی نیز از حمله خرس ها و سایر درندگان به این زن ها و اسیر شدن آنها در افواه مردم محلی وجود دارد که بی شباهت به افسانه نیست. بهرحال با چیدن انواع تره کوهی نظیر تیجه، کولک و .... علاوه بر استفاده در خورش های محلی برای خانواده خود مازاد آن را فروخته و از این راه کسب درآمد می نمودند. امروزه از هنرنمایی زنان روستایی سبزی کاری و فروش آنها به همسایه ها و مسافران است که با نام ییلاق تره مشتریان زیادی نیز دارند.
از گیاهانی نظیر ترش واش،برگهای گزنه، شی شاق(چوچاغ) و ... نیزدر تهیه خورشتهای معطر و پر از خواص دارویی و اغلب بدون استفاده از گوشت گوسفند و مرغ نیزاستفاده می شود.
تعدادی از این خوروش ها را در ذیل نام می بریم:
1- پُتُرو
خوروشتی با استفاده از گزنه + اِشبِل(تخمک ماهی ماده) + سیر
2- دوباره پاچ
خوروشتی با استفاده از برگ خشخاش(کوکِنار) پخته و ساییده شده+ مغز گردو + رُب انار
3- کال تَرِه
خوروشتی با استفاده از اسفناج ساییده شده و پیاز+مغز گردو+ رُب انار
4- گزنه تَره
برگهای گزنه خرد شده + تخم مرغ
5- گزنه پُلا
برگهای گزنه را چیده و بجای سبزی در سبزی پلو از گزنه استفاده می شود.
6- کلم تره
کلم خردشده+ پیاز را پخته و کمی نمک می زنند.
7- چُنگُل تره
چغندر را پخته و با کمک سیر و ادویه جات پخته و سپس مصرف می کنند.
8- کُچُر
مخلوط کشمش (سیاه و زرد)و تخم مرغ را در روغن سرخ کرده و تفت می دهند . بسیار شیرین و انرژی زا است .غذای خوبی برای زمستان است.
9- دو آب (نوعی آش کشک)
با استفاده از چند نوع سبزی محلی و کشک ساییده شده و کمی گوشت قُرمِه شده غذای پرانرژی در فصل زمستان تهیه می شود.
10- هلو آب
با کمک سبزی های معطر و تخم مرغ و گوشت مرغ (یا جوجه کبابی(تُشنِه)
11- ترش تره(پلاسر تره)
با استفاده از سبزی های محلی و تخم مرغ + سیر
12- پنیر مرغانه(پیتزای محلی)
پنیر را با تخم مرغ در روغن سرخ کرده و سپس آن را مصرف می کنند .
و ........ ادامه دارد
سر فزون:
هر خوروشی که به راحتی تهیه شده و برای تکمیل شدن خوروش های دیگر به کار می رود نظیر سرخ کردن سیب زمینی به همراه آش کشک(دو آب).
چنانچه به هنر آشپزی با سبزی های کوهی و محلی علاقمند بوده و خواهان خوردن خوروش های محلی هستید
حتما سری به جواهرده رامسر بزنید.