بعضي ها مزه آب پنير يا آب ماست را دوست ندارند ، در حاليكه ديگران آن را خيلي دوست دارند . آب پنير يا آب ماست مايعي است كه هنگام تهيه ماست يا پنير از شير جوشيده و غليظ شده تشكيل مي شود و روي سطح ماست يا پنير قرار مي گيرد. در حاليكه تمام پروتئين به پنير يا ماست منتقل مي شود ، مواد حياتي در آب آن جمع مي گردد .
آب ماست و آب پنیر از يبوست جلوگيري مي كند. منبع پروتئين خوبي براي مشكلات كليوي است و سلول هاي ايمني بدن را فعال مي كند. با توجه به اينكه آب ماست مقدار كمي چربي و پروتئين دارد ولي داراي مقادير زيادي مواد معدني خصوصاً كلسيم و ويتامين هاي محلول در آب مثل 2b و 6b مي باشد ، در مقايسه با شير ميزان مواد با ارزش آن در هر كالري بيشتر است. بنابراين به فردي كه بايد چربي و پروتئين كمي مصرف كند و در مقابل به مواد معدني و ويتامين نياز دارد ، توصيه مي شود آب ماست بيشتري مصرف كند.
مصرف آب ماست، نه بار كليه ها را سنگين مي كند و نه داراي پروتئين است كه در اثر تجزيه موادي تشكيل گردد كه باعث چاق شدن باسن و ران و شكم گردد.
كليه ها مي توانند مقادير كم پروتئين را تحمل كنند، زيرا در صورت مصرف زياد پروتئين مواد حاصل از تجزيه آن، فشار را در كليه ها افزايش داده و در نهايت اجزاء تشكيل دهنده كليه صدمه ديده و حساس مي شوند.
به استثناي آب ماست، تقريباً تمام مواد لبني كه منبع تأمين كلسيم و ويتامين مي باشند ، داراي مقادير زيادي پروتئين هستند . آب ماست داراي مقادير كمي پروتئين است و بدن مي تواند به راحتي از اين مقدار پروتئين، به طور مطلوب استفاده كند. بنابراين براي افرادي كه به دليل داشتن پروتئين بالا، از خوردن شير منع شده اند، آب ماست به عنوان يك جايگزين مناسب توصيه مي شود .
با نوشيدن آب ماست و یا آب پنیر به جنگ سلول هاي چربي برويد. با رژيم محتوي آب ماست، خيلي از افراد چاق وزن خود را كم مي كنند. نبودن چربي، پايين بودن كالري، و وجود ويتامين و مواد معدني در آب ماست، بدون ايجاد كمبود مواد مغذي ، لاغر شدن را تسهيل مي كند. علاوه بر اين، خوردن آب ماست هضم غذا را شدت مي بخشد.
پروتئين آب ماست براي سيستم ايمني بدن مناسب است . علاوه بر باكتريهاي اسيد لاكتيك موجود در آب ماست تازه ، پروتئين موجود در آن به سيستم ايمني بدن قدرت مي بخشد .
آب ماست كمك خوبي براي رفع يبوست است
كساني كه از يبوست رنج مي برند با خوردن آب ماست مي توانند اين مشكل را رفع كنند. كافي است هر روز يك ليوان آب ماست بنوشند. با نوشيدن آب ماست ، اسيد لاكتيك و ميكروب هاي اسيد لاكتيك موجود در آب ماست ، روده را به راحتي تحريك مي كند .
نسخه آب ماست : يك هندوانه را نصف كنيد ، هسته هاي آن را خارج كنيد ، گوشت آن را جدا كرده و با نيم ليتر آب ماست ، آن را به صورت پوره در آوريد . با افزودن وانيل و شكر ، مزه آن را بهتر كنيد.
تذكر :
كسانيكه يبوست ندارند بايد از مصرف زياد آب پنير يا آب ماست خودداري كنند زيرا باعث اسهال مي شود.
همچنین از آب ماست برای بیرون آوردن باقیمانده سیمان و ذرات ریز ماسه از کف دست نیز توسط بنای ساختمان و شاگردانش نیز استفاده می شود.
قره قوروت (طرف)
نیز از جوشاندن پسآب باقیمانده بعد از روغن گیری از طریق روشهای مکانیکی (کارگاه ها و کارخانجات صنایع شیر با دستگاههای مدرن و در شرایط پاستوریزه) و یا روش های دستی به کمک کلا (کوزه بزرگ) و ماست ترش شده که روی سطح آن یک وجب کپک زده باشد(اگر کپک پنی سیلیوم کریزوژنوم باشد برای انسان خطرناک نیست)به دست می آید .به لهجه گیلکی رامسری به آن سرژآب(سرج آب) نیز می گویند.
به کمک نیروی آب و یا دست و با عمل مشک زنی (به لهجه گیلکی دوشان زدن)نسبت به کره گیری از ماست ترش اقدام می شد. هنوز آثاری از این وسایل در کنار رودخانه فیل دم(فلیک دم) در مسیر دریاچه قو در محل آسیاب آبی قدیمی در ییلاق جواهرده وجود دارد.
گالِش وَچِه نیشتِه دوشانَ دَستِه اَندی دوشان بَزَه بال بابا خَسته
بُشو تی مارِگِه (مارِه) بوگو گَردِن شکسته مَن و تی عَقدِگِه خدا دابُستِه
مصرف قره قوروت توسط چوپانان و مردم از قدیم الایام مرسوم بوده است.این ماده غذایی نیز ترش مزه بوده و به دلیل دارا بودن مواد مغذی حاصل از شیر خاصیت دارویی دارد.
